Gamle klassikere ser dagens lys på ny

Gammelt nytt

En trend blant mange skandinaviske produsenter er å ta et dypdykk i arkivene og lar gamle klassikere se dagens lys på ny.
Vi ser på noen produkter som har blitt lansert i 2016 og som kommer høsten 2016.

I septemer 2016 kommer denne norske klassikeren tilbake – Lounge cahir 1001 designet av Sven Ivar Dysthe i 1960, og vil nå bli produsert av norske Fjord Fiesta. Fjord Fiesta har også den norske klassikeren Scanida stolen til norske Hans Brattrud i kolleksjoen.

Sven Ivar Dysthe er håndverker, industridesigner og møbelformgiver har en stor og bredspektret produksjon bak seg, men det er først og fremst som møbeldesigner han har skapt seg et navn i norsk designhistorie.
Gjennombruddet, også internasjonalt, kom i 1960 da Dokka Møbler A/S presenterte Dysthes nye møbelkolleksjon “1001” på den store internasjonale møbelmessen i Køln. Her presenterte han seg med en ny og dristig anvendelsen av kombinasjonen mellom  stål, palisander og sort skinn, og resultatet vakte stor oppmerksomhet, både hjemme og internasjonalt.
Slik så Sven Ivar Dysthe sin Lounge chair 1001 ut på 1960-tallet

 

Lounge stolen CH 22 er designet av Hans J. Wegner i 1950 og relansert og produsert av Carl Hansen & Søn i 2016. CH 22 er fra Wegners debutkolleksjon på i alt fire stoler, som også inneholder CH 24 som er bedre kjent som Y-stolen som har oppnådd en status som designklassiker over hele verden.  
Relanseringen av CH 22 loungestol er helt i tråd med Wegners originale arbeidstegninger. Stolen kombinerer det enkle med det komfortable. Stolen er laget av massivt tre mens ryggen er laget av formspent finer. Wegner har lagt stor vekt på håndverket i denne stolen, noe som du ser i fletten i sete og samlingene i stolen.  

CH 22 fra Carl Hansen & Søn, designet av Hans J. Wegner

 

Den ikoniske lysestaken er endelig tilbake under navnet STOFF - lysestaken er designet av Werner Stoff for Hans Nagel på 60-tallet produseres etter de originale tegningene. Lysestaken selges pr modul og kan kombineres og stables ut i det uendelige. Bruk den med lys eller som en ren skulptur. Lysestaken har blitt reprodusert av Just Right.

Stoff lysestaken fra Just Right, design: Hans Nagel

 

Satellite pendel relanseres høsten 2016. Satellitt er designet av Mathieu Matégot og produseres av danske Gubi.
Mategot (1910 - 2001) var en ungarsk designer og arkitekt. Som mange av hans jevnaldrende reiste Mategot rundt i verden på jakt etter inspirasjon og teknikker ved produksjon. I Frankrike forvandlet han alle disse inntrykkene til sitt egne unike design og tolkninger - enten det var selve produksjonen eller designet. Han startet sin egen produksjon for å sette ut i live disse nye teknologiene i hans eget design. Han var en sann innovatør av sin tid. Han var blant annet den første personen til å kombinere metall rør med perforert metall.

Satellite pendel fra Gubi, design Mathieu Matégot