Designer Jean Prouvè

Designer: Jean Prouvè

Vi har sett på samlingen av møbler designet av den franske smeden, arkitekten og designeren Jean Prouvè.

Jean Prouvé (1901 – 1984) er kanskje ikke så veldig kjent for nordmenn flest. I hjemlandet Frankrike regnes han som en nasjonalhelt og møblene kan sees på museer verden over.

Campusen til Vitra i Tyskland er et ettertraktet turistmål for alle design- og arkitektur interesserte. Der kan du blandt annet oppleve Jean Prouvè sin modulbygde bensinstasjonen.

Jean Prouvè bensinstasjon på campusen til Vitra ved Weil am Rhein i Tyskland
Som 15-åring begynte han å gå i lære som smed, og ferdighetene og kjærligheten for metall ble utgangspunktet for hans arbeider både innen arkitektur og design.
Fokuset i designprosessen var aldri formspråket alene, men materialeffektivitet, produksjon og ikke minst konstruksjon. Møblene bærer et industrielt preg med mye bruk av tre og tydelige detaljer i metall som gir et solid uttrykk.

Fauteuil de Salon lenestol er designet i 1939 av Jean Prouvè-

Solvay spisebord designet i 1941 sammen med Standard stoler designet i 1934.

Solvay krakk/sidebord designet i 1941.

Cite lenestol fra 1930.

Klesprodusenten G-Star Raw er svært glad i Prouvè design og produsenten har flere ganger sammarbiedet med Vitra og Prouvè familien for innredningen av deres kontorlokaler. I 2011 hadde de en egne limited edition som solgtes gjennom Vitra.  

Produksjons lokalene til G-Star Raw etter sammarbeidet med Vitra og Jean Prouvè familien.
Jean Prouvé har også blitt en favoritt i Hollywood, hvor alt fra Kourtney Kardashian til Patrick Dempsey har lagt sin kjærlighet på hans flotte design.
I tett samarbeid med Prouvé-familien produseres i dag Prouvés møbler av Vitra.