Hans J. Wegner

Hans J. Wegner

Hans Jørgen Wegner, (1914 - 2007) var en vellykket dansk møbeldesigner som har bidratt til den internasjonale populariteten til midten av århundret dansk design. Han er trolig mest kjent for hans fantastiske stoler.

Hans arbeid tilhører en modernistisk arbeid med hovedvekt på funksjonalitet. 

Wegners stol design ble produsert primært ved PP Møbler og Carl Hansen & Søn, og var stort sett frittstående. "Peacock" stolen fra 1947, med en slatted rygg fanning ut til å fremkalle fuglens stjert, ble inspirert av den tradisjonelle "Windsor" stol.

Hans 1949 klappstol ble laget for å henges på veggen, og hans "Shell" stol fra samme år eksperimentert med buede veden i tre dimensjoner for å danne setet.

Den multi-purpose "Betjent" stol, designet i 1953, hadde elementer for å henge opp eller oppbevarer hver del av en manns dress. Ryggen er skåret for å brukes som en kleshenger, kan bukser henges på en rail på kanten av setet og alt annet kan plasseres i en lagringsplass under setet.

I 1960 kom han ut med flere variasjoner over "Ox" stol som kom med eller uten horn, og viste mindre alvorlige siden av Wegner sin design. I senere år har han fortsatt å designstoler og har også jobbet med belysning, slik som "Pole" lampe opprettet i 1976 med sin datter Marianne.

 

Wegner har uttalt at "stolen ikke eksisterer. Den gode stol er en oppgave man aldri helt ferdig med."

http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner