Jean Prouvè

Jean Prouve

Jean Prouvé (født 8. april 1901 i Nancy i Frankrike, død 23. mars 1984 i Nancy) var en fransk arkitekt og designer.

 

Prouvé ble født inn i en kunstnerfamilie i Nancy og ble tidig influert av kunsthåndverk og kunst. Han begynte sin yrkeskarriere som lærling hos ulike smeder og metallmøbelmakere i hjembyen og åpnet et eget studio i 1923. 

På begynnelsen av 1930-tallet hadde han begynt å vanke i radikale modernistiske kretser og bidro med et funksjonalistisk tilnærming med et utpreget interesse for rasjonelle konstruksjoner. I forbindelse med dette begynte han å samarbeide med blant andre Charlotte Perriand og Pierre Jeanneret i prosjekter som dreide seg om møbeldesign i metall.

Etter andre verdenskrig fikk Prouvé i oppdrag av den franske staten å tegne nødboliger og innledet i og med dette sin arkitektoniske løpebane. Han utviklet enkle ramme- og modulløsninger i stål, tre og aluminium som var kostnadseffektive å oppføre og lignende system ble hans varemerke gjennom hele karrieren. Foruten boliger passet hans strukturer seg vel for industri- og utstillingsbygninger. På 1950- og 1960-tallet ble Prouvé flittig benyttet i prosjekter rundt om i Frankrike, iblant i egenskap av konstruktør og i andre tilfeller som arkitekt. Han fortsatte også som designer av møbler fram til sin død 1984.

Den norske arkitekten Sverre Fehn studerte hos Prouvé i 1954 i Paris.